Routes

Leuke routes rondom en nabij de Tsjûkemar!

Op de e-choppers van E-chopper De Friese Meren kun je prachtige routes rijden rondom en nabij de Tsjûkemar. Je kunt zoveel leuke rondjes maken dat we het ons prima kunnen voorstellen dat je het lastig kan zijn een mooie route uit te zetten. Daarom doen we je op deze pagina ter inspiratie een viertal fraaie routes van de hand. En als je na het reserveren e-choppers komt halen…, vraag ons gerust om tips als je zelf een route gaat uitzetten. We weten hele leuke bezienswaardigheden en stopplekken in deze omgeving.

Tjeukemeerroute (50 km )

Deze route neemt je mee in een rondje om het Tjeukemeer. Dit is het grootste binnenmeer van heel Friesland. Startpunt is Delfstrahuizen. Vanuit hier rij je geruisloos via Rohel naar Scharsterbrug langs de Skarster Rien. Vanuit Scharsterbrug gaat de Route dwars door Langweer. Tot 1856 was dit dorp alleen over water te bereiken. Nog steeds is het water belangrijk voor de economie van het dorp. Het heeft een fraai historisch centrum en vele leuke  horecagelegenheden. Dus een tussenstop is hieraan te raden. Vanuit Langweer rij je via Idskenhuizen naar Sint Nicolaasga. Je gaat binnendoor naar Follega, waar je kunt genieten van de prachtige, groene, Friese weiden. In Oosterzee Buren ga je het pad vervolgen langs het Tjeukemeer. Je rijdt langs het beeld van Tsjûke en Marchje. Daarna vervolg je je rit naar het eindpunt Delfstrahuizen.

Tjongerpaadroute (44 km)

Het Tsjongerpaad loopt door een uitgestrekt veengebied waar over vrijwel de gehele oppervlakte turf is gewonnen. Het terrein is na 1850 tot grasland herontgonnen, uitgezonderd de Rottige Meente, dat tot natuurgebied werd bestemd. Ten westen van de route rij je door de gemeente De Fryske Marren waar Fries de voertaal is. Ten oosten van de Tjonger ligt Weststellingwerf, waar men een Weststellingwerfs dialect voert. De Rottige Meente bestaat uit moeras- en rietlanden. Je rijdt om dit uitgestrekte natuurgebied heen dat door “It fryske Gea” wordt beheerd. Gedurende het geruisloos rijden van deze prachtige route kun je genieten van het prachtige Friese landschap.

Kuinderbosroute (38 km )

Vanuit startpunt Delfstrahuizen rijd je langs het Tjeukemeer naar Oosterzee Buren. De route gaat verder via de Veendijk en Ringvaart naar de Grietennijdijk waarna je het Kuinderbos in gaat. Het Kuinderbos ligt aan de rand van de Noordoostpolder en is tussen 1947 en 1956 aangeplant. Je rijdt om de voormalige zandwinplas en door het natuurgebied de Kuilen. Je komt langs het dorpje Kuinre. Hier komen twee riviertjes samen…, de Kuinder en rivier de Linde. Je vervolgt je weg via Schoterzijl richting Delfstrahuizen.

Lemsterroute (26 km)

Vanuit startpunt Delfstrahuizen ga je via het fietspad langs het Tjeukemeer naar Oosterzee Buren. Je komt langs het Koopmanshuis uit 1782, dat een tijd ambtswoning is geweest voor de grietmannen (burgemeesters) van deze omgeving. Je vervolgt je weg via het Westeind naar Lemmer. Lemmer is een belangrijke plaats voor watersportrecreatie. Het dorp heeft een gezellig centrum. Je rijdt dwars door het centrum van Lemmer. Geniet van de vele horecagelegenheden. Op de terugweg rijd je langs het strand van Lemmer. Om de benen te strekken is een korte wandeling langs het water van het IJsselmeer de moeite waard. Daarna ga je via Eesterga terug naar Oosterzee Buren. Je vervolgt je weg via Oosterzee en Echten naar Delfstrahuizen.